tisdag, september 27, 2005

- akademisk anarki

idag var det dags för akademiska kullerbyttor, det vill säga ett förfarande som förhoppningsvis bara existerar inom den akademiska instutitionens väggar... kanske med undantag av SMHI, där man år efter år kan presentera något som är till 90% felaktigt utan att riskera sin ställning i företaget. uppskattningsvis 30 studenter från hela landet skulle via videokonferens-system presentera sin ort och hur det religiösa livet tar sig ut på hemmaplan - muntligt. inget fel på ambitionen, förutom att man har tre timmars sändningstid innan strömmen bryts, alla ska presentera 4 veckors arbete på maximalt 5 minuter, lekledaren saknar äggklocka.

till och med franz kafka skulle uppskattat humorvärdet i detta. som tur är borde detta gå utanför betygssättningen, då den verkar vara koncentrerad kring de individuella inlämningsuppgifterna...

frågan är, generellt sett, varför en föreläsning måste börja med 30 minuters förvirrad formalia som likväl skulle kunna skötas på gemensamma elektroniska anslagstavlor eller e-post? till råga på allt anser man att alla behöver en halvtimmes bensträckare och koffeinpåfyllning mitt i föreläsningen. detta reducerar det egentliga pedagogiska arbetet till bara två timmar i veckan, vilket inte är så där otroligt imponerande.

men rätt ska vara rätt, och detta är i början av A-kursen och mycket kan ändra sig. bristande rutiner till trots, så är det uppfriskande att känna av allt hjärta som läggs ned i detta från såväl studenter som lärare.


4 Kommentarer:

Anonymous Anonym tyckte...

Håhå, där ser man hur det kan gå till i praktiken...låter som kursadministratörerna är lite orutinerade. Men hur är det tänkt att fungera i teorin, det där med videokonferens? Måste man ta sig til ett studiecentra eller kan man sitta hemma i lugn å ro?

tisdag, september 27, 2005  
Blogger michael tyckte...

Hey
Studiecentra är nödvändigt då man ska redovisa muntligt, eller vill arbeta i grupp. Jag tycker det gett mycket att diskutera med mina studiekamrater under fikapausen, eftersom alla har så olika ingång och perspektiv med sig in i studierna. Om det inte krockade så mycket med mitt övriga liv, skulle jag nog välja att vara med på plats, istället för att tanka ned föreläsningarna och sitta hemma på kammaren, vilket i sig har fördelen att man kan snabbspola eller backa och lyssna igen... allt har ju både för och nackdelar...

tekniskt sett är videokonferens rätt okej. man kommer i bild och kan fråga och göra inlägg i debatten, men detta kräver förstås stor diciplin av såväl handledare och studenter... men vi är alla barn i början och jag älskar att raljera... eller vad jag nu gör...

tisdag, september 27, 2005  
Anonymous Anonym tyckte...

Helloj! Vill säga att du skriver en väldigt intressant blog om vår utbildning på MNR :) Hittade hit via MNR forumet du reggade dig på.. Jaa det var lite akademisk anarki där jaa, lite tråkigt att det är så lite tid. Men det är ju distansstudier så det får man väl stå ut med. Det är ju bra att föreläsningarna finns i videoformat efteråt också :)

måndag, oktober 17, 2005  
Blogger michael tyckte...

Tja, jag läser ju fristående kurser, men ändå... Högskolan i Gävle vill i sin marknadsföring framställa sig själva som duktiga på distansutbildningar. Fine! Det förändrar ju inte det faktum att man nyligen tappade bort 50 minuter av en föreläsning på video, av alla de som kommer till tals från olika lärcentra stoltserar huvudföreläsaren med värst distortion på mikrofonen, vilket är irriterade efter två timmar. Tekniken är inte jätteny, det borde fungera bättre. Däremot inte sagt att jag är missnöjd med förekomsten av detta format, men det är ju heller inget som motsäger min rätt att komma med befogad kritik.

måndag, oktober 17, 2005  

Skicka en kommentar

<< Förstasidan