tisdag, november 15, 2005

- FENOMENOMAN

alltid roligt att efteråt hitta en terminologi som stämmer väl in på en del av mina ambitioner med att studera religionsvetenskap, nämligen religionsfenomenologi. tanken har ju redan slagit mig, att om jag inte haft så stor respekt för kraften av, och i att utföra ritualer, skulle jag förmodligen stå på kö för att känna på upplevelsen i nattvard, vuxendop, wicca-initieringar och allehanda psuedoreligiösa grejer. Prästen jag talade med i kristensamfundet berättade över en kopp kaffe att nattvarden är ju egentligen bara vin och ett kex, men så finns det ju någonting annat också, någonting mer...

så vad det egentligen handlar om är att på ett någorlunda strukturerat vis uppleva och sätta sig i religiös hänförelse, utan att för den saken behöva anamma den aktuella religionens dogmer. lika svårt som det måste vara provokativt för de skräckslagna kristna. på gränsen till blasfemiskt.

underbar föreläsning om religionshistoria, jämförande religionsforskning och schamanism. litet irritationsmoment är ju förstås att om jag kunnat det jag kan nu, efter föreläsningen och ett par kapitel i Gilhus/Mikaelsson "Nya perspektiv på religion", så hade jag levererat bättre på min senaste tenta. hursomhelst en varm och engagerad föreläsning i en fascinerande del av kursen.

studiebesöket i den judiska synagogan var just en upplevelse i fenomenologi. man kunde känna i väggarna den fest och glädje som församlingen består av. självklart är ju inte allt man får veta sådära hundra politiskt korrekt gällande jämlikheten mellan könen, men är det okej för utövarna så är det ju helt klart okej med mig, som bara är en simpel betraktare. eftermiddagens besök i stockholms moské var även den en annorlunda upplevelse. gillar den trolska bönestunden med sjungande imam som förkunnar Guds storhet. här kommer min roll som betraktare väl till användning. just som bönen pågår upptäcker jag en gigantisk klocka från IKEA i moskén. två världar möts och ljuv musik uppstår.

intressant att notera är givetvis diskussionen om huruvida de besökande kvinnorna skulle ikläda sig moskéns städrockar eller vägra, liksomo att frågorna som ställdes till imamen var av en annan karaktär än de som ställdes till den judiska kanslist som visade oss synagogan. en viktig insikt om vad man egentligen har med sig i bagaget när man är på besök hos andra kulturer, samt den påverkan dagens mediala bild har på oss aspirerande "vetare"